Wat is virtualisatie? Uitleg, toepassingen en tips
Ben je je aan het verdiepen in virtualisatie en wil je hier meer over weten? Dan zit je hier helemaal goed. In dit blog leggen we uit wat het veelgehoorde begrip virtualisatie is, hoe het gebruikt wordt en geven we tips hoe je het voor jouw organisatie kunt inzetten. Wie weet kan dit jouw ICT infrastructuur verder helpen.
Wat is virtualisatie?
Virtualisatie is het creëren van een virtuele versie van iets. Misschien heb je weleens een virtuele rondleiding gehad? Of maak je gebruik van een virtuele assistent? Dit zijn zomaar twee voorbeelden van virtualisatie. Er wordt tegenwoordig steeds meer virtueel gemaakt. Maar waar we het in dit blog over hebben, is de virtualisatie van een computer. Wanneer er meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op dezelfde computer werken, dan gebeurt dat door middel van virtualisatie.
Een computer heeft één besturingssysteem. Voorbeelden van een besturingssysteem zijn Windows, Linux en Mac Os. Er kunnen wel meerdere besturingssystemen worden geïnstalleerd op een computer maar ze kunnen normaliter nooit tegelijkertijd worden opgestart.
Door middel van virtualisatie software is het wél mogelijk om meerdere besturingssystemen op één computer ofwel een server te laten werken. Wanneer je dit toepast, maak je dus gebruik van een virtuele computer; de computer zie je niet maar je gebruikt hem wel.
Wist je dat je je IT infrastructuur (waaronder virtualisatie valt) tegenwoordig kunt afnemen bij een leverancier. Dit noemt men IAAS. Dit staat voor Infrastructure as a service. Hierbij neem je bijvoorbeeld je server, je netwerk en de opslag af bij een professionele partij.
Waarom virtualisatie?
Misschien gebruik je al virtualisatie voor een deel van jouw ICT infrastructuur, of op persoonlijke basis. Een van de meest voorkomende virtualisatie situaties is namelijk de cloud. Cloudsystemen werken door middel van virtualisatie. En dat is niet voor niets, want voor een cloudbeheerder is dit ideaal. Een cloudsysteem is ontzettend efficiënt dankzij virtualisatie.
Virtualisatie wordt gebruikt om een efficiënte ICT infrastructuur te realiseren, omdat je maximaal gebruik maakt van de capaciteit van servers en computers. Bovendien is het dankzij virtualisatie eenvoudig om locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Tot slot wordt virtualisatie gebruikt om niet gebonden te hoeven zijn aan één device, want door middel van virtualisatie kun je jouw werkplek oproepen vanuit allerlei devices.
Wat heb je nodig voor virtualisatie?
Om met virtualisatie te starten heb je geschikte hardware nodig. Niet zomaar elke server is geschikt voor virtualisatie. Ook heb je virtualisatiesoftware nodig.
Bij een virtuele werkplek worden verschillende applicaties samengebracht naar één digitale werkplek. Deze werkplek is oproepbaar vanaf verschillende devices en locaties, heel flexibel dus. Naast de verschillende applicaties kunnen ook eigen instellingen en data van de gebruiker worden samengebracht binnen de virtuele werkplek. In feite kan de virtuele werkplek helemaal naar wens van de gebruiker worden ingericht, eigenlijk zoals bij een fysieke eigen computer.
Virtualisatie voordelen
Virtualisatie heeft veel voordelen. Je kunt locatie-onafhankelijk werken, op verschillende devices. Je hebt dus geen vaste werkplekken nodig voor je medewerkers, met allemaal een vaste computer.
In veel gevallen wordt de capaciteit van een computer niet volledig benut. Door middel van virtualisatie zou je dit beter kunnen regelen, en de computer/server beter en slimmer gebruiken.
Naast het feit dat virtualisatie efficiënter is, is het ook kostenbesparend. Het kost namelijk minder computers die je moet aanschaffen en onderhouden. Bovendien kosten minder computers logischerwijs ook minder stroom.
Virtualisatie nadelen
Een nadeel van virtualisatie is dat je een duurdere server moet aanschaffen. Gelukkig betaalt de investering zich snel terug doordat je minder computers nodig hebt.
En ben je overtuigd van de vele voordelen van visualisatie? Lees dan verder en gebruik de tips verderop in dit blog.
Virtualisatie tips
Om met virtualisatie te beginnen is het nodig om goed voorbereid te zijn. Daarom geven we je graag nog een aantal tips voor virtualisatie van je bedrijf. Zo zie je niets over het hoofd en hoef je ’s nachts niet wakker te liggen van dit project.
Bedenk wat je wilt bereiken
Voordat je aan de slag gaat met virtualisatie is het natuurlijk belangrijk om te weten waarom je dit precies wil doen. Bedenk jouw doel en maak een plan. Het is een behoorlijk grote stap om in één keer allerlei computers, applicaties en systemen te verplaatsen naar een virtuele omgeving. Bedenk daarom goed wat je wilt bereiken, waarom en op welke termijn. Maak bijvoorbeeld een roadmap, om te zien wat je einddoel is en hoe je daar kunt komen.
Begin klein
Zoals hierboven beschreven is het een grote stap om jouw huidige ICT infrastructuur in één keer volledig om te zetten naar een virtuele omgeving. Begin daarom klein, en ga in stapjes over. Maak van een heel groot project, kleinere projecten. Evalueer in de tussen tijd en ga niet te snel.
Betrek een expert
Gedegen kennis van virtualisatie is essentieel om een vlekkeloze overstap te realiseren. Heb je deze kennis niet in huis? Betrek dan vroegtijdig een expert bij het proces. Een specialist kan mee denken en je behoeden voor belangrijke valkuilen. Zo zie je niets over het hoofd en hoef je je geen zorgen te maken over een vermoeiend proces. Mogelijke problemen worden door een expert al gezien nog voordat er iets mis gaat. Je collega’s merken hierdoor zo min mogelijk van de overgang en zullen je dankbaar zijn!
Denk je eraan je werkplek efficiënter in te richten met behulp van virtualisatie? We denken graag geheel vrijblijvend met je mee.
Betrek collega’s bij verandering
Het is belangrijk om iedereen binnen de organisatie op de hoogte te stellen van de aankomende veranderingen. Zelfs als er niets veranderd voor hun werkplek, is het belangrijk dat ze weten dat er een verandering binnen het bedrijf plaats gaat vinden. Zorg voor draagvlak, door collega’s goed te informeren en de voordelen uit te leggen.
Testen is key
De gebruiker hoeft in feite niets te merken van de veranderingen die virtualisatie met zich meebrengt. Hij of zij kan gewoon applicaties gebruiken, data opzoeken en bestanden verwerken. De werkplek kan hetzelfde blijven, het wordt alleen een virtuele werkplek.
Het belangrijkste onderdeel van de stappen richting virtualisatie is toch echt het testen. Omdat er wél veranderingen plaats gaan vinden in netwerk, servers of software. Dat moet allemaal beschikbaar blijven voor de gebruikers. Je wilt voorkomen dat straks een applicatie opeens niet meer beschikbaar is voor medewerkers, waardoor ze niet efficiënt kunnen blijven werken.
Daarom is een test/pilot team heel erg handig. Elke stap die gezet wordt richting het einddoel, kan door het testteam worden getest en geëvalueerd. Voordat het direct de organisatie ingaat. Mogelijke fouten kunnen zo op tijd ontdekt en hersteld worden.
Is jouw virtuele server op orde?
Onze checklist helpt je de gezondheid van je serveromgeving te beoordelen en verborgen problemen vroegtijdig op te sporen. Download onze gratis Server Checklist en optimaliseer je virtualisatie-infrastructuur voor betere prestaties en veiligheid.
Gerelateerde blogs
Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden
Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden Wat is Iaas nu precies en is het iets voor ons? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van IaaS, verkennen we voorbeelden van providers en delen we praktische tips voor een succesvolle migratie en optimalisatie....
VPS beveiliging: 6 stappen voor een veilige private server
VPS beveiliging: 6 stappen voor een veilige private server Voor iedere MKB’er is het van cruciaal belang om hun online infrastructuur goed te beveiligen. Een Virtual Private Server (VPS) biedt veel flexibiliteit en kracht, maar deze voordelen komen met een...
VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?
VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden? In een tijd waarin digitale aanwezigheid cruciaal is voor het succes van een bedrijf, is de keuze tussen zelf het beheer van een Virtual Private Server (VPS) op zich nemen of het uitbesteden ervan een belangrijke...