On-premise vs Cloud server: de verschillen, voordelen en nadelen

Wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) manier om al jouw bedrijfsgegevens en processen op te slaan, raak je waarschijnlijk helemaal verdwaald in diverse ICT termen. Daarom leggen we je in deze blog graag uit wat het verschil is tussen on-premise servers en cloud servers.

Het grootste verschil

Laten we gelijk de eerste termen verduidelijken. On-premise servers zijn feitelijk niets anders dan lokale servers. Het opslaan van bedrijfsgegevens op lokale servers gebeurt al erg lang. Waarschijnlijk ben je er zelf ook bekend mee. Toch stappen steeds meer bedrijven over op ‘de cloud’; het opslaan van bedrijfsgegevens gebeurt dan niet meer lokaal maar online. Toch twijfelen bedrijven ook om over te stappen. Het is een beetje onbekend terrein, en het gaat natuurlijk om belangrijke bedrijfsgegevens die je niet wilt verliezen. Maar als je het aspect veiligheid het belangrijkst vindt, is een cloud oplossing zo slecht nog niet.

Veiligheid en prijs

Er zijn diverse aspecten die een rol spelen bij het kiezen van de juiste server oplossing. Continuïteit is vanzelfsprekend, daarnaast zijn veiligheid en kosten toch wel de twee belangrijkste. Je wilt immers dat jouw bedrijfsgegevens veilig worden opgeslagen tegen de laagst mogelijke kosten. Daarom gaan we uitgebreid uitleggen wat on-premise servers en cloud servers zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke bedrijven het best kunnen kiezen voor welke oplossing.

On-premise server

Een on-premise server is, zoals je hierboven hebt gelezen, een lokale server. Het grootste voordeel is daardoor dat je sneller grote bestanden kunt oproepen en je hier geen goede internetverbinding voor nodig hebt. Je bent dus minder afhankelijk van internet.

Voordelen

  • Je bent niet afhankelijk van de snelheid van internet. Wanneer je een trage internetverbinding hebt, heeft dit geen negatieve invloed op de verbinding met de server. Je roept dus snel bestanden en data op en kunt ook snel alles opslaan. Zelfs als je geen internet hebt, kun je fijn werken.
  • Het voelt vertrouwd omdat je nu misschien ook een lokale server hebt. Je hebt het gevoel dat je meer ‘grip’ hebt op de lokale server omdat deze in eigen beheer is en het jouw eigen verantwoordelijkheid is. Ook hebben sommige mensen geen veilig gevoel bij de cloud-oplossingen.
  • Je kunt gemakkelijker switchen van it-beheerder. Je hebt immers zelf toegang tot de server en bent niet afhankelijk van een partij op afstand.
  • Wanneer jouw werkplek ook lokaal is, is de lijn naar de server korten en kun je dus sneller werken. Dit is voornamelijk van toepassing wanneer je vaak met grote (grafische) bestanden werkt.

Nadelen

  • Wanneer jij of je medewerkers veel thuis, op externe locaties of anderszins remote werken is de kans groot dat het trager werkt dan wanneer je op kantoor (lokaal) werkt.
  • De meeste bedrijven zijn niet ingericht met datacenter voorzieningen zoals noodstroomvoorzieningen, (dubbele) koeling, inbraakpreventie en toegangscontrole. Daardoor kun je je afvragen of de on-premise oplossing veiliger is dan cloud-servers.
  • Het is lastig om dezelfde zekerheden te krijgen als bij cloud omgevingen. Je kunt bijvoorbeeld wel een failover naar andere hardware realiseren wanneer er iets misgaat in de on-permise server maar dat is duurder in eigen beheer. Bij de cloud oplossingen kunnen die kosten gespreid worden over meerdere klanten.
  • De on-permise oplossing is minder schaalbaar dan een cloud-oplossing. Wanneer je bijvoorbeeld veel personeel gaat aannemen, heb je hier ook meer ruimte op de server voor nodig. Als de server vol is kun je niet meer opschalen tenzij je een compleet nieuwe server aanschaft. Bij een cloud oplossing regel je gemakkelijk extra serverruimte.

Investering

  • Het is in één keer een grote investering om met een on-premise server te gaan werken.
  • Naast de eenmalige grote investering heb je ook nog fluctuerende kosten aan onderhoud en bijvoorbeeld storingen die niet in het onderhoudscontract vallen.
  • Ook betaal je vaak een bedrag per medewerker per maand.
  • De maandelijkse kosten zijn lager omdat je in één keer een grote investering doet.
  • Wanneer je een grote organisatie hebt, heb je een IT-beheerder binnen jouw organisatie nodig, wat ook kosten met zich meebrengt.

Geschikt voor type organisatie

  • Sommige software maakt het noodzakelijk om een lokale server (on-premise) te gebruiken.
  • Wanneer je veel data/bandbreedte gebruikt is een on-premise server meest geschikt.
  • Voor bedrijven met een instabiele internetverbinding is een on-premise server ideaal omdat je geen internet nodig hebt om de data op de server op te roepen.
  • Wanneer je als bedrijf of organisatie met grote grafische (video) bestanden werkt is een on-premise server fijn omdat je een ‘korte lijn’ naar de server hebt en de bestanden dus gemakkelijk oproept.

Cloud server

Door gebruik te maken van een cloud server sla je data op in een online opslagruimte. Je bent hierdoor in staat om overal ter wereld te werken zolang er een goede internetverbinding is.

Voordelen

  • Het grote voordeel van een cloud oplossing is dat het heel schaalbaar is. Wanneer jouw bedrijf snel meer medewerkers krijgt dan kun je de cloud oplossing hier op aanpassen. Maar ook wanneer je besluit het bedrijf te laten krimpen kun je gemakkelijk de cloud oplossing mee laten krimpen.
  • Een ander groot voordeel is dat een cloud oplossing altijd up-to-date is en dat je informatie vanaf elke plaats kunt oproepen. Je bent niet meer locatie-afhankelijk en kunt zo werken waar je maar wilt. Wanneer je geen internet hebt sla je de bestanden tijdelijk op je eigen pc op en worden deze met de cloud gesynchroniseerd zodra je weer internet hebt.
  • Diverse updates zoals beveiligingsupdates worden, wanneer je een goede partij kiest, direct doorgevoerd waardoor je hier geen omkijken meer naar hebt.

Nadelen

  • Het is belangrijk om een leverancier met een goed cloud-platform te kiezen om de kwaliteit te waarborgen.
  • In sommige situaties is een cloud omgeving niet realistisch. Bijvoorbeeld wanneer je zeer gevoelige informatie verwerkt en dit liever op je eigen servers hebt staan of wanneer je zelfontwikkelde applicaties gebruikt. Je kunt in dit geval ook kiezen voor een private cloud oplossing.
  • Er is nog steeds onderhoud nodig zoals patches en updates, al zal dit minder zijn dan met een on-premise server. Een goede cloud-dienstverlener zal dit voor je uit handen nemen. Check altijd wat de onderhoudsvoorwaarden zijn voor je een keuze maakt.

Investering

  • De kosten stijgen en dalen bij meer of minder gebruik, afhankelijk van het aantal personeelsleden en de benodigde ruimte op de cloud servers. Het werken met cloud servers is dus erg flexibel en gemakkelijk op- en af te schalen.
  • Er moet nog geïnvesteerd worden in onderhoud en beheer. Het zit soms bij de prijs inbegrepen maar soms ook niet. Het is erg belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken met je cloud-dienstverlener.

Geschikt voor type organisatie

  • Organisaties die veel verschillende vestigingen hebben en/of organisaties waarbij het personeel veel onderweg kunnen veel baat hebben bij een cloud server, zodat het personeel locatie-onafhankelijk kan werken.
  • Als er gewerkt wordt met remote desktop services ofwel terminal services dan kan dat prima ingeregeld worden met een cloud server.
  • Voor organisaties die op zoek zijn naar een totaaloplossing is een cloud server ideaal, omdat je er minder omkijken naar hebt dan een on-permise server.
  • Organisaties die compleet ontzorgd willen worden. Wanneer je een cloud-aanbieder kiest met prima voorwaarden, heb je er in principe geen omkijken naar.

 

De juiste IT oplossing voor jouw bedrijf

Het is natuurlijk niet in één artikel samen te vatten wat de mogelijkheden van de on-permise server en cloud server zijn. Je zou ze zelfs nog kunnen combineren. Zo heb je een stuk flexibiliteit van de cloud server en een stuk zekerheid van de on-permise server. Dit wordt ook wel de hybride oplossing genoemd.

Of je kiest voor een cloud omgeving met een lokale mirror, of andersom. De mogelijkheden zijn eindeloos. Elke onderneming is uniek waardoor er altijd een stukje maatwerk bij komt kijken. Wil je met ons sparren over de juiste oplossing voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde blogs

Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden

Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden Wat is Iaas nu precies en is het iets voor ons? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van IaaS, verkennen we voorbeelden van providers en delen we praktische tips voor een succesvolle migratie en optimalisatie....

Lees meer

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?  In een tijd waarin digitale aanwezigheid cruciaal is voor het succes van een bedrijf, is de keuze tussen zelf het beheer van een Virtual Private Server (VPS) op zich nemen of het uitbesteden ervan een belangrijke...

Lees meer
Share This