Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden

Wat is Iaas nu precies en is het iets voor ons? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van IaaS, verkennen we voorbeelden van providers en delen we praktische tips voor een succesvolle migratie en optimalisatie. Ontdek hoe je jouw MKB bedrijf kunt voorbereiden op een soepele overstap naar de cloud en hoe je het meeste uit je IaaS-investering kunt halen.

Wat is infrastructure as a service? 

Infrastructure as a Service (IaaS) is een cloudcomputing-model waarbij bedrijven virtuele IT-infrastructuur, zoals servers, opslag en netwerken, via internet huren van een serviceprovider. Dit betekent dat je geen fysieke hardware hoeft aan te schaffen of te beheren; je betaalt alleen voor de middelen die je daadwerkelijk gebruikt.

Voordelen van IaaS voor MKB 

Voor MKB-bedrijven is IaaS bijzonder relevant omdat het aanzienlijke kostenbesparingen en flexibiliteit biedt. In plaats van te investeren in dure hardware en het personeel om deze te beheren, kunnen MKB’ers profiteren van schaalbare en betrouwbare cloudoplossingen die eenvoudig kunnen worden aangepast aan hun behoeften. 

IaaS stelt bedrijven in staat om snel op te schalen bij groei, de IT-infrastructuur te optimaliseren zonder hoge initiële kosten, en zich te concentreren op hun kernactiviteiten zonder zich zorgen te maken over hardware beheer en onderhoud. Hierdoor kunnen MKB’ers concurreren met grotere bedrijven op basis van geavanceerde technologie zonder grote investeringen.

Voorbeelden van IaaS providers 

Iaas biedt dus een hele hoop voordelen voor MKB bedrijven. Maar welke providers zijn er op de markt en hoe kun je deze voor je organisatie inzetten? We geven je een aantal voorbeelden. 

Amazon Web Services

AWS is een van de grootste en meest gebruikte IaaS-providers ter wereld. Het biedt een breed scala aan cloudoplossingen, waaronder compute power met EC2 (Elastic Compute Cloud), opslag met S3 (Simple Storage Service), en databases met RDS (Relational Database Service).

Toepassing voor het MKB

MKB’ers kunnen AWS gebruiken voor flexibele servercapaciteit, schaalbare opslag en gegevensverwerking zonder zware initiële investeringen. Bijvoorbeeld, een e-commerce bedrijf kan AWS gebruiken om zijn website en databases te hosten, met de mogelijkheid om snel op te schalen tijdens drukke verkoopperiodes.

Microsoft Azure

Azure is de cloudservice van Microsoft die uitgebreide IaaS-oplossingen biedt, zoals virtuele machines, managed databases, en netwerken. Het integreert goed met andere Microsoft-producten en biedt krachtige tools voor data-analyse en AI.

Toepassing voor het MKB

Een MKB bedrijf kan Azure inzetten voor het hosten van applicaties en databases met ingebouwde beveiliging en schaalbaarheid. Bijvoorbeeld, een softwarebedrijf kan Azure gebruiken om zijn applicaties en klantgegevens veilig te beheren en te schalen op basis van vraag.

Google Cloud Platform 

GCP biedt een scala aan IaaS-diensten, waaronder compute instances met Compute Engine, opslag met Google Cloud Storage, en managed Kubernetes met Google Kubernetes Engine. Het staat bekend om zijn geavanceerde data-analysetools en machine learning capaciteiten.

Toepassing voor het MKB

MKB’ers kunnen GCP gebruiken voor krachtige data-analyse en machine learning toepassingen. Bijvoorbeeld, een marketingbedrijf kan GCP inzetten om grote hoeveelheden klantdata te analyseren en inzichten te verkrijgen voor gerichte campagnes.

Hoe te starten met infrastructure as a service?

Je weet nu wat IaaS voor voordelen met zich meebrengt, welke providers er zijn en hoe je deze als MKB bedrijf kunt inzetten. Als je overweegt over te stappen op IaaS, waar moet je dan op letten? Daar gaan we naar kijken. 

Behoefteanalyse

Bepaal welke IT-bronnen je nodig hebt, zoals compute power, opslag en netwerken. Analyseer je huidige infrastructuur om te begrijpen welke delen je kunt migreren naar IaaS en hoe je ze efficiënt kunt repliceren in de cloud.

Kosten

Vergelijk de kosten van verschillende IaaS-providers en hun prijsmodellen. Houd rekening met de kosten voor gebruik, opslag en eventuele extra diensten die je nodig hebt. Denk aan extra diensten zoals beveiliging, back-up, data-analyse en beheer- en monitoring. 

Beveiliging en compliance

Zorg ervoor dat de IaaS-provider voldoet aan de relevante beveiligingsstandaarden en compliance-eisen voor jouw bedrijf. Controleer de ingebouwde beveiligingsmaatregelen en de mogelijkheden voor gegevensversleuteling en toegang controle.

Integratie

Overweeg hoe je bestaande applicaties en systemen zal integreren met de nieuwe IaaS-omgeving. Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het migreren van gegevens en applicaties zonder onderbreking van de bedrijfsvoering.

4 tips voor een soepele overgang

Je weet nu wat IAAS is, wat de voordelen zijn voor MKB’ers en welke providers er zijn. Je wilt nu graag aan de slag, maar hoe pak je dit aan? We delen hier 4 tips voor een soepele overgang.

1. Plan je migratie zorgvuldig

Ontwikkel een gedetailleerd migratieplan met duidelijke fasen en tijdslijnen. Test de migratie eerst met een pilotproject om problemen vroegtijdig te identificeren.

2. Train je team

Zorg ervoor dat je IT-personeel goed getraind is in het gebruik van de nieuwe IaaS-diensten. Dit helpt bij een snellere adoptie en efficiënter beheer van de cloudomgeving.

3. Gebruik monitoring en rapportage

Implementeer tools voor het monitoren van je IaaS-omgeving. Dit helpt je bij het volgen van prestaties, het beheren van kosten en het identificeren van eventuele problemen.

4. Optimaliseer regelmatig

Voer regelmatig beoordelingen uit van je IaaS-configuratie om te zorgen dat je gebruik maakt van de meest kosteneffectieve en efficiënte instellingen. Pas je resources aan op basis van veranderende behoeften en gebruikspatronen.

Door deze overwegingen en tips in acht te nemen, kun je een succesvolle overstap naar IaaS maken en optimaal profiteren van de voordelen die deze cloudoplossing biedt.

Conclusie 

Bij het migreren naar IaaS is het cruciaal om je behoeften goed te analyseren, de kosten te vergelijken, en de juiste beveiligings- en integratieopties te overwegen. Voor een soepele overgang en optimaal gebruik van IaaS-diensten is zorgvuldige planning, teamtraining en regelmatig optimaliseren van je cloud omgeving essentieel.

Wil je de overstap gaan maken naar een IaaS cloudomgeving? Download dan gratis ons E-book “Overstappen op de Cloud: Waar moet ik aan denken?” en ontdek welke onmisbare vragen je jezelf moet stellen, voordat je overstapt. Zodat je bent voorbereid en niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Gerelateerde blogs

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?  In een tijd waarin digitale aanwezigheid cruciaal is voor het succes van een bedrijf, is de keuze tussen zelf het beheer van een Virtual Private Server (VPS) op zich nemen of het uitbesteden ervan een belangrijke...

Lees meer

Ransomware-aanval: Hoe voorkom je het? [+ tips]

Ransomware-aanval: Hoe voorkom je het? [+ tips] Ransomware blijft een groeiende dreiging voor bedrijven wereldwijd, vooral voor MKB'ers. In dit blog verkennen we de essentie van ransomware, waarom MKB'ers zo vaak het doelwit zijn en hoe je jezelf hiertegen kunt...

Lees meer
Share This