Databeveiliging: 7 praktische tips voor je bedrijf

We kunnen er niet om heen. Databeveiliging is een must. Simpelweg om ongewenste toegang tot informatie te voorkomen. Maar wat houdt databeveiliging precies in? En waar begin je? In dit blog geven we antwoord op de belangrijkste vragen en helpen we je op weg met 7 praktische tips.


Wat is databeveiliging?

Iedere organisatie heeft te maken met verschillende informatiestromen, waarbij gegevens intern of extern met elkaar worden gedeeld. En deze data wil je graag veilig houden. Of beter gezegd: je wilt dat data niet in handen komt bij diegenen waarvoor deze niet bestemd is. Databeveiliging omvat dus alles wat nodig is om ervoor te zorgen dat alleen de desbetreffende informatie toegankelijk is voor mensen die deze informatie in moeten zien.

Misschien denk je dat dit voor jouw organisatie niet nodig is. Toch kan het vervelende gevolgen hebben wanneer data niet goed beveiligd is. Oftewel, wanneer er sprake is van een datalek of
-misbruik binnen je organisatie. En dat brengt ons bij de volgende vraag. 

Waarom is databeveiliging belangrijk?

Het doel van databeveiliging is voorkomen dat gevoelige informatie in verkeerde handen terecht komt. En dat kan op verschillende manieren gebeuren. Zo heb je vast weleens gehoord van ransomware-aanvallen. Een manier waarbij data wordt versleuteld zodat je er niet meer bij kunt. Maar ook technische storingen en menselijke fouten, waarbij data ongewenst wordt gewijzigd of verwijderd, komen voor. 

Gevoelige informatie kan worden gelekt en gebruikt voor identiteitsfraude, spionage of sabotage. Het kan zelfs hele bedrijfsprocessen verhinderen. En dat levert vervelende situaties op voor alle betrokken partijen. Datalekken en –misbruik wil je dus het liefst voorkomen. Maar hoe? Door databeveiliging serieus te nemen. 

7 tips voor goede databeveiliging

Met deze praktische tips kun je direct aan de slag om de gegevens in je organisatie veilig te houden.

#1 Vergroot kennis binnen je organisatie

Maak van databeveiliging een speerpunt in je organisatie. Zorg dat medewerkers weten wat het inhoudt, waarom het zo belangrijk is en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer gegevens op een onjuiste manier worden verwerkt. Maak bijvoorbeeld gebruik van awareness trainingen binnen de organisatie. Door databeveiliging aandacht te (blijven) geven en afspraken te maken, creëer je bewustzijn bij je medewerkers. 

#2 Bewaar je gegevens niet te lang

Bedenk dat alle data die je verzameld, beschermd moet worden. We raden je daarom aan gegevens niet langer te bewaren dan noodzakelijk. Daarmee verklein je de kans op misbruik of schade aanzienlijk. Wist je dat het veilig verwijderen van data via een geautomatiseerd proces kan worden ingericht? Zo heb jij er geen omkijken meer naar.   

#3 Pseudonimiseer of anonimiseer je data 

Verklein de hoeveelheid gevoelige informatie door deze te pseudonimiseren of anonimiseren. Daarmee bescherm je de privacy van de personen waarover je gegevens verwerkt. Het verschil? Pseudonimiseren is een omkeerbaar proces en anonimiseren onomkeerbaar. 

#4 Monitor je systemen en verbindingen

Monitoring is een belangrijke stap in het beveiligen van je data. Het geeft je inzicht. En bovenal gaat het opvallen wanneer zaken anders lopen dan anders. Middelen die je hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld een intrusion detection system (IDS) dat hackpogingen kan onderscheppen. Of virus/malware beveiliging voor alle devices om virussen en malware te voorkomen. Ook geofencing valt hieronder, waarbij je de mogelijkheid hebt om een digitaal hek te plaatsen rondom je fysieke locatie. 

#5 Controleer rechtenstructuur regelmatig

In hoeverre mogen gebruikers toegang hebben op een bepaalde omgeving? Door regelmatig de rechtenstructuur te controleren, creëer je veiligheid. Onder andere personeelsverloop in je organisatie, bedrijfsgroei of samenwerkingen met externe partners kunnen ervoor zorgen dat je rechtenstructuur al snel niet meer up-to-date is. 

#6 Laat data testen

Hoe goed is de data in je organisatie beschermd? Om op die vraag antwoord te geven kun je een zogenaamde penetratietest uit laten voeren. Is het bijvoorbeeld mogelijk om je systemen te hacken en zo bij klantgegevens te komen? Een test geeft duidelijk weer waar eventuele punten ter verbetering liggen. 

#7 Classificeer je data

Bepaal welke gegevens vertrouwelijk zijn en welke niet. En alles daartussenin. Door je data te classificeren kun je vervolgens je beveiliging erop aanpassen. Zo wil je voorkomen dat de data met de hoogste veiligheidsklasse voor iedereen beschikbaar is. Bij voorkeur geef je slechts een beperkt aantal mensen toegang daartoe. En omgekeerd.

Download Gratis Server Checklist

Wil je weten hoe jouw serveromgeving ervoor staat? Download nu onze Gratis Server Checklist en ontdek cruciale vragen die je helpen potentiële problemen te identificeren voordat ze serieuze risico’s worden. Bescherm je data en optimaliseer je serverprestaties met onze handige tips en adviezen.


Server checklist

 

Gerelateerde blogs

Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden

Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden Wat is Iaas nu precies en is het iets voor ons? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van IaaS, verkennen we voorbeelden van providers en delen we praktische tips voor een succesvolle migratie en optimalisatie....

Lees meer

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?

VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?  In een tijd waarin digitale aanwezigheid cruciaal is voor het succes van een bedrijf, is de keuze tussen zelf het beheer van een Virtual Private Server (VPS) op zich nemen of het uitbesteden ervan een belangrijke...

Lees meer
Share This