IAAS, PAAS, SAAS: Het verschil, voorbeelden, voordelen
Wil je gaan werken in de cloud, dan kun je niet om de begrippen IAAS, PAAS en SAAS heen. Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk? We gaan in deze blog de verschillen, voorbeelden en voordelen uitleggen in begrijpelijke taal.
IAAS, PAAS, SAAS: Wat is het?
De laatste drie letters van de begrippen komen overeen, AAS. Het staat voor As A Service. IAAS, PAAS en SAAS zijn dus services die je afneemt van een leverancier. De leverancier zorgt voor een verbinding met de cloud.
IAAS staat voor Infrastructure As A Service, je neemt dus alleen de infrastructuur af. Dit is gelijk ook de ‘lichtste’ oplossing van deze drie, waarbij je het minst uit handen geeft. Dat wil ook zeggen dat je zelf nog het een en ander moet inregelen om hiervan gebruik te maken.
De middelste oplossing, PAAS, staat voor Platform As A Service. Je neemt dus een platform af, waarbij ook de infrastructuur van IAAS is inbegrepen. Maar verder is er niets, je kunt het platform helemaal zelf gaan inrichten en hebt daar dan ook alle vrijheid in.
De laatste oplossing, SAAS, staat voor Software As A Service. De infrastructuur, het platform én de software is allemaal kant en klaar ingericht en jij hoeft alleen maar aan de slag te gaan met de gekozen software.
Klinkt dit allemaal nog een beetje abstract? In onderstaande tabel wordt inzichtelijk welke onderdelen worden beheerd door jou – en welke door de leverancier.
IAAS – Infrastructure as a service
Wat is IAAS?
IAAS staat voor Infrastructure as a Service. Je neemt hierbij dus infrastructuur af. Infrastructuur die je gebruikt om jouw ICT landschap in te richten. IAAS is de lichtste versie van de drie services die we in deze blog bespreken. Je legt hierbij de minste controle bij de leverancier. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.
De infrastructuur die je met IAAS afneemt zijn bijvoorbeeld servers, virtualisatie, opslag of netwerken. Stel, je neemt een stukje server af, dan kun je dit volledig inrichten zoals jij dat wenst. Daar moet je dan natuurlijk ook wel de kennis voor in huis hebben.
Voorbeelden van IAAS
Infrastructure as a service kan een erg goede oplossing zijn voor bijvoorbeeld webshops of websites met een onregelmatige verkeersstroom. Wanneer je bijvoorbeeld een bikini-webshop hebt, zul je in het voorjaar en de zomer een stuk meer verkeer naar jouw webshop hebben dan in de winter. Daarom kun je in de drukke periode makkelijk extra serverruimte en andere infrastructuur gebruiken, en in de winter schaalt het weer af. Voor een webshop met kerstbomen kun je waarschijnlijk ook wel raden waarom IAAS een goede uitkomst kan zijn. Een voorbeeld van een IAAS leverancier is Amazon Web Services.
Meest geschikt voor
Het gebruik van IAAS oplossingen is erg fijn voor bedrijven waarbij pieken zitten in bijvoorbeeld website-gebruik, omzet of in het aantal werknemers, omdat het makkelijk op- en af te schalen is. Waar je wel goed rekening mee moet houden, is dat je zelf specialistische kennis in huis moet hebben om alles in te richten wat je afneemt. Voor een klein bedrijf is dat waarschijnlijk kostentechnisch niet interessant.
Stap je binnenkort over naar de cloud? Download ons E-book ‘Overstappen naar de cloud’ voor een soepele overstap..
Voordelen
Een van de voordelen van IAAS is het afnemen naar gebruik, je betaalt nooit teveel want je betaalt alleen wat je nodig hebt en dus wat je afneemt. Je hebt geen overbodige kosten en je loopt ook geen risico dat je website het niet aankan als er veel bezoekers op zitten.
Een ander voordeel is dat je het kunt inrichten zoals jij dat wenst. Je legt de minste controle bij de leverancier, voor je gevoel is het misschien fijn om veel controle te hebben over wat er gebeurt met bijvoorbeeld jouw server.
PAAS – Platform as a service
Wat is het?
PAAS staat voor Platform as a service en deze service gaat weer een stapje verder dan IAAS. Je krijgt een groot leeg canvas, een platform, waar je zelf aan de slag kunt met het testen, uitrollen en verder optimaliseren van software. Dat klinkt als muziek in de oren voor ontwikkelaars.
Wanneer je gebruik maakt van PAAS regelt de leverancier de infrastructuur (IAAS) maar ook de besturingssystemen en middleware. Je geeft hierbij weer net iets meer uit handen aan de leverancier.
Voorbeelden
Om een app of website op te leveren zul je deze eerst moeten bouwen, testen, ontwikkelen en eventueel door ontwikkelen. Dat kan allemaal met behulp van PAAS oplossingen.
Wanneer je geïnteresseerd bent in PAAS zul je snel ontdekken dat er nog diverse sub-mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld baPaaS, dbPaaS, iPaaS en CPaas.
Meest geschikt voor
De PAAS oplossingen zijn ideaal voor ontwikkelaars, web- en applicatiebouwers. Het voordeel is namelijk dat je snel een test- of ontwikkelomgeving kunt bouwen.
Voordelen
Het gebruik van PAAS zorgt ervoor dat je geen omkijken meer hebt naar jouw infrastructuur, besturingssystemen en middleware. Dat is wat je afneemt en dat is waar de leverancier zorg voor draagt. Je kunt je richten op waar jij en je team goed in zijn, zoals het bouwen van de beste apps voor jouw klanten. Bovendien kun je met PAAS gemakkelijk meer of minder afnemen, dat is geen probleem.
SAAS – Software as a service
Wat is het?
Software As A Service, dat is waar SAAS voor staat. Je neemt dus software af. In tegenstelling tot IAAS en PAAS oplossingen waarbij je nog veel vrijheid hebt en zelf van alles in moet richten, is het bij SAAS heel duidelijk wat er in jouw pakket zit. En deze software zal draaien zonder dat jij er veel omkijken naar hebt. Het is de meest vergaande versie van de drie besproken cloudoplossingen.
De leverancier van jouw software is verantwoordelijk voor alle updates, patches, doorontwikkeling en meer. Eigenlijk alles om ervoor te zorgen dat jij de software kunt blijven gebruiken. Want je bent alleen maar een gebruiker. Je kunt zelf geen updates of wijzigingen in de software doorvoeren, dat gaat allemaal vanuit de leverancier.
Voorbeelden
Er zijn ontzettend veel bedrijven die één of meerdere softwareprogramma’s gebruiken via de cloud. Een aantal voorbeelden van SAAS oplossingen zijn: SalesForce, Exact Online, Dropbox, Blue Dolphin, Shopify, Hubshop, Mailchimp en Slack. Maar ook complete softwarepakketten zoals Google Workspace of Microsoft 365 zijn goede voorbeelden.
In een organisatie komt het vaak voor dat slechts een deel van een organisatie bepaalde software nodig heeft. De marketingafdeling heeft geen software van de financiële afdeling nodig en vice versa. Met SAAS neem je alleen een aantal licenties af dat je nodig hebt, en deze licenties kun je ook gemakkelijk (tijdelijk) uitbreiden.
Voor wie meest geschikt?
Het is voor heel veel bedrijven interessant om met SAAS oplossingen te werken. Met name voor start-ups, kleine bedrijven en zzp’ers is het interessant, omdat je enkel afneemt wat je gebruikt, geen onnodig hoge opstartkosten hebt en je hoeft niet om te kijken naar het onderhoud van de software.
Maar ook voor een groter bedrijf kan SAAS een super goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld wanneer je in bepaalde periodes extra personeel inhuurt, kun je deze mensen snel aan de slag laten gaan met de software die ze nodig hebben. Je neemt een aantal extra licenties af en deze kun je weer stoppen wanneer het tijdelijke personeel vertrekt.
Voordelen
Er zijn meerdere grote voordelen wanneer je gebruik maakt van SAAS. Wanneer je aan de slag gaat met een software in de cloud, heb je geen hoge opstartkosten. Je hoeft namelijk niet in één keer de servers, infrastructuur, programma’s en meer aan te schaffen. In tegenstelling, je neemt het aantal licenties af dat je nu nodig hebt. Heb je over een half jaar meer personeel aangenomen? Dan neem je gemakkelijk extra licenties af. Het flexibel afnemen van licenties is een ander groot voordeel van SAAS.
Nog een voordeel van SAAS is het onderhoud. Dat is namelijk niet echt aanwezig voor jou als gebruiker van de software. De leverancier regelt alles. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om updates, patches, doorontwikkeling, beveiliging of capaciteitsproblemen. Deze zorgen worden door de leverancier uit handen genomen.
Overstappen naar de cloud: Waar moet je aan denken?
Ga je de overstap maken naar de cloud? Er komt ontzettend veel kijken bij de overstap en je wilt dat het soepel verloopt. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn. Maar hoe doe je dat? Waar moet je allemaal aan denken? Om je te helpen bij een vlekkeloze overstap bundelde we alle vragen die je aan jezelf kunt stellen tijdens de overstap in ons E-book ‘Overstappen naar de cloud’. Zodat je snel door kunt!
Gerelateerde blogs
Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden
Wat is Infrastructure as a Service? + Voorbeelden Wat is Iaas nu precies en is het iets voor ons? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van IaaS, verkennen we voorbeelden van providers en delen we praktische tips voor een succesvolle migratie en optimalisatie....
VPS beveiliging: 6 stappen voor een veilige private server
VPS beveiliging: 6 stappen voor een veilige private server Voor iedere MKB’er is het van cruciaal belang om hun online infrastructuur goed te beveiligen. Een Virtual Private Server (VPS) biedt veel flexibiliteit en kracht, maar deze voordelen komen met een...
VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden?
VPS beheer voor het MKB: Zelf doen of uitbesteden? In een tijd waarin digitale aanwezigheid cruciaal is voor het succes van een bedrijf, is de keuze tussen zelf het beheer van een Virtual Private Server (VPS) op zich nemen of het uitbesteden ervan een belangrijke...